L’ampliació del Parc de l’Agulla cap el turó del Guix. Una reivindicació que ve de lluny.

29-11-21 Empatia entre veïns, pagesia, entitats i membres de l’equip redactor durant la segona passejada per l’entorn del procés participatiu del Pla d’ordenació i ampliació del Parc de l’Agulla Comunicat de Meandre

19-11-21 Meandre celebra els objectius del nou Pla d’Ordenació de l’entorn de l’Agulla i el respecte plantejat a l’activitat agrícola Comunicat de Meandre

Nota de premsa 11-11-21

Després de la primera jornada del Procés Participatiu del Pla d’ordenació de l’entorn de l’Agulla, les primeres impressions son positives  

Celebrem que per fi es posi en marxa un Pla Director per l’entorn de l’Agulla com a marc regulador després de molts anys d’estira i arronsa entre els municipis de Sant Fruitós i Manresa.

L’alternativa proposada pel Pla director “Reforç de la centralitat del parc”   és il·lusionant i positiva en el sentit de que per fi, després de molts anys, protegeix l’àmbit i proposa que dins aquest només hi hagi recorreguts verds no motoritzats

Considerem que avui l’amenaça més gran pel parc és l’encara vigent estudi informatiu proposat l’any 2007 de un eix viari per enllaçar l’eix transversal i la C 16b. Aquest “scalextric” acabaria de segregar l’entorn de l’Agulla en els seus 360 º . Sortosament el nou Pla de Ordenació el considera totalment inapropiat amb els mateixos arguments que la delegació del Bages de la Institució Catalana de Historia Natural i Meandre.

En aquesta primera jornada hem proposat ampliar l’àmbit de l’Agulla cap el sud, (entre el Guix i el Grau) per recuperar la connectivitat cívica dels camins del Grau i el camí d’aigua del ramal de la Sèquia de Viladordis i recuperar, mitjançant la seva renaturalització , el corredor ecològic entre les hortes del Poal i Viladordis incomprensiblement tallat l’any 1995 per la construcció del Polígon del Grau, un polígon innecessari i eternament buit.

Mapa de la proposta del nou Pla d’ordenació proposat Descarrega’t el mapa

Us recordem que també es pot participar a través del portal participa.gencat.cat/processes/pduambitAgulla


RESUM D’UNA REIVINDICACIÓ HISTÒRICA:

Descarrega Declaració de l’Agulla 2003 Descarrega Declaració de l’Agulla 2016

La societat civil ja va fer seva la  reivindicació d’aquest entorn a la Declaració de l’Agulla de 2003.  D’aquí en va sortir un projecte que va quedar tancat en un calaix des de l’any 2007, any de la creació del Consorci de l’Agulla

El novembre de 2015, Parc de la Sèquia i la FAVM vam organitzar la primera jornada d’Urban Knitting al Parc de l’Agulla arran de la notícia de que l’ampliació de l’Agulla tirava endavant. La festa va durar poc.

L’any 2016, uns “promotors de mal i fetes” van intentar que just al costat del Parc s’hi desenvolupés el projecte Portal de l’Agulla que constava de una gasolinera, restaurant i hotel de carretera, aprofitant el traçat de l’eix transversal. Sortosament la campanya a favor del Parc que es va dur a terme va ser contundent, vam presentar al·legacions, i finalment la comissió d’Urbanisme de la Generalitat el va desestimar.

Arran d’aquest ensurt, la Declaració de l’Agulla va ser  renovada per 25 entitats amb la Declaració de l’Agulla de 2016, El document exigia  que el corredor verd entre l’Agulla i l’Horta de Viladordis quedés garantit  i es millorava  l’entorn del parc fent un tot amb l’estany, el berenador, la casa murallada, el turó del Guix i els seus camps de cultiu . Cinc elements, amb un formidable horitzó: Les serralades del Montcau i Montserrat.

Avui, el projecte portat a terme en part,  consta de l’arranjament del camí del Tenis ja executat, el trasllat del pàrquing de caravanes del costat del Parc, eternament pendent , que des de fa dècades malmet el paisatge del parc icona del pla de Bages, i el que ha estat  més important per l’Anella Verda: l’ampliació del parc a les 19 hectàrees de sol públic del Consorci on es troba el Turó del Guix, la millora del camí del ramal de  la Sèquia de Viladordis i del camí del Grau  fins la passarel·la que travessa la Carretera de Berga entre la seu de Tous i els Bombers, punt, on també s’hi ha fet una actuació austera i digne.

Malauradament, una vegada travessada la passera, el camí del Grau i el seu corredor biològic queden escanyats degut a la construcció del Polígon del Grau, que fa anys va malmetre incomprensiblement aquest corredor clau, entre les conques del Cardener i Llobregat . Aquest polígon, icona de la cobdícia especuladora, segueix avui buit d’activitat.

Insistirem en la recuperació del corredor biològic.