El Pati

El pati de la Torre. Pla d’usos

 

L’adequació del pati emmurallat i els seus coberts, actualment en estat precari, ha de ser una oportunitat per donar vida a l’equipament a curt termini. En aquest sentit Meandre ja va presentar una proposta en el procés participatiu de l’Ajuntament de Manresa de 2017.

1) Posar a disposició de les entitats i ciutadania “el pati de la Torre Lluvià” en forma d’espai obert i singular d’una manera immediata, en espera que es desenvolupi el pla d’usos definitiu de la Torre.

2) Programar un cicle d’actes culturals i activitats que garanteixin un ús continuat de l’espai del pati. Les activitats serien a l’aire lliure, en un àmbit natural i modernista rellevant com és el de la Torre Lluvià, la falda de Collbaix i entorn de la riera de Rajadell.

Els actes i les activitats del cicle podrien tenir finalitats culturals, educatives, esportives i gastronòmiques, i servir al propòsit de promoure el turisme i la promoció dels productes locals, així com l’ús ciutadà d’un element del patrimoni modernista amb esdeveniments i activitats vinculades als valors naturals i paisatgístics de l’Anella Verda.

3) Adequar l’espai del pati per acollir les activitats del cicle, tot proposant una intervenció innovadora i singular, que comptés amb la participació de les entitats interessades a fer-hi activitats, per definir el projecte d’adequació. El projecte s’hauria de basar en criteris sostenibilistes com són la reutilització, el reciclatge i el baix cost.

En definitiva, es proposa la creació de l’espai polivalent “el pati de la Torre Lluvià”, i transformar-lo de forma immediata en un pati viu on desplegar un cicle anual d’actes i activitats de caire cultural, artístic, gastronòmic, esportiu i educatiu, vinculat als valors del patrimoni modernista de la Torre Lluvià i del seu entorn natural.

Tant la intervenció com el cicle anual d’actes i activitats, hauran d’adequar-se i integrar-se amb els elements modernistes existents i l’entorn natural i no podrà condicionar els futurs usos que pugui acollir la Torre Lluvià.

El maridatge entre el paisatge, el modernisme, els actes culturals i els usos del pati amb els tast de productes agrícoles locals seran un pol d’atracció per l’agroturisme i el turisme cultural que beneficiarà.