L’Agulla i el Turó del Guix. Connexió amb Viladordis

Des de fa molts anys que ens preguntem quan s’executarà l’anunciat projecte d’ampliació del parc de l’Agulla amb l’adequació del turó del Guix com a parc agrari i la concreció de la connectivitat entre l’Agulla i Viladordis.

Era el novembre de 2015, que amb la col·laboració del Parc de la Sèquia i la FAVM vam organitzar la primera jornada d’Urban Knitting  al Parc de l’Agulla per celebrar la notícia de que aquest esperat projecte tirava endavant. Un projecte que havia estat tancat en un calaix des de l’any 2007, any de la creació del Consorci de l’Agulla.

En síntesi, el projecte consisteix en l’arranjament del camí del Tenis, el trasllat del pàrquing de caravanes que es troba al costat del Parc, i del depòsit a l’aire lliure de material de construcció del costat del pàrquing. I sobretot, el que és més important per l’Anella Verda de Manresa: l’ampliació del parc a les 19 hectàrees de sol públic del Consorci on es troba el turó del Guix o Quatre Cantons, la plantació de 200 arbres autòctons i la millora del camí del ramal de Viladordis de la Sèquia i del camí del Grau, que han de servir per conduir al caminant o al ciclista a la passerella que travessa la Carretera de Berga entre la fàbrica de Tous i els Bombers cap el camí del Grau i Viladordis.

En definitiva, una reivindicació feta a la Declaració de l’Agulla de 2003, renovada per 25 entitats amb la Declaració de l’Agulla de 2016, amb la qual el corredor verd entre l’Agulla i l’Horta de Viladordis quedarà garantit per sempre, tot millorant el paisatge del parc amb el conjunt que formen l’estany, el berenador, la casa murallada, el turó del Guix i la seu actual de l’empresa Tous. Cinc elements, amb un formidable horitzó: Les serralades del Montcau i Montserrat.

Malauradament, a gener de 2018, pràcticament tot allò anunciat queda encara per fer. Tan sols s’ha traslladat el material de construcció entre el tenis i la via del tren i s’han plantat unes quantes alzines.

Insistirem!

Manresa, Gener 2018

 

Descarrega Declaració de l’Agulla 2003

Descarrega Declaració de l’Agulla 2016

Descarrega Suggeriments Pla Portal de l’Agulla

Projecte de conectivitat Turó del Guix-Viladordis

[gmedia id=10]