Comunicat Meandre

Meandre deplora que el Ple de l’Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada hagi aprovat per unanimitat reiniciar el procediment per requalificar com a sòl urbanitzable el camp de Lledoners, al bell mig del corredor ecològic i social del camí de Joncadella.

El procediment de requalificació va ser aturat el mes de Juny per la Comissió Territorial d’Urbanisme de les Comarques Centrals arran del recurs de reposició fet per la nostra entitat el mes de gener que demostrava la caducitat del procediment degut a la pèrdua de vigència de la Declaració ambiental estratègica.

Antecedents:
Els intents de requalificar el camp de Lledoners com a sòl industrial són avui encara símptomes de l’especulació que hi va haver en la compra i venda de terrenys l’any 2004 arran de la ubicació triada per la Generalitat pel Centre Penitenciari de Lledoners. Una vegada inaugurada la presó, hi va haver un consens general de conservar el mosaic agroforestal romanent de l’entorn. L’any 2009 es trenca aquest consens amb la proposta d’un promotor de modificació del POUM de Sant Joan per requalificar el camp de Lledoners amb l’agreujant que la seva ubicació queda separada del Polígon de Vinyals i que en cas de urbanitzar-se afectaria de ple el ja estret corredor ecològic i social del camí al santuari de Joncadella. L’intent de requalificació queda en somort fins l’any 2015, moment en què Meandre fa les primeres al·legacions en contra.

Situació actual:
Per raons que desconeixem, no és fins l’any 2021 que des de l’Ajuntament de Sant Joan es torna a promoure la requalificació. Arran d’aquest fet fem el recurs de reposició pertinent en el qual, a part de exposar i insistir en la incoherència de ocupar més mosaic agrícola i forestal del Pla de Bages en plena emergència climàtica amb la gran quantitat de sòl industrial vuit a la comarca, objectivem que el document de declaració ambiental estratègica està
caducada.

El mes de juny la Comissió Territorial d’Urbanisme de les Comarques Centrals retorna a l’Ajuntament de Sant Joan l’expedient de Modificació informant que cal iniciar novament el tràmit d’avaluació ambiental estratègica atès que ha caducat, tal com apuntaven els nostres serveis jurídics.

Sortosament, la vigència dels documents de declaració ambiental per qualsevol modificació d’un pla urbanístic caduquen als dos anys. La llei en aquest cas té en compte que la valoració ambiental de qualsevol ocupació de territori deixa de tenir vigència als dos anys ja que amb el temps les condicions ambientals i/o socials poden variar. Sembla que pels membres del consistori de Sant Joan de Vilatorrada, des de l’any 2009, no hagi passat res al món que pugui fer replantejar projectes que van en direcció contraria al que avui la població i el planeta necessita. No estem en emergència climàtica?, no hi ha una guerra a Europa?, no hem de facilitar la sobirania alimentària?, és que la població no valora més que mai poder gaudir dels rodals de pobles i ciutats des de la pandèmia?, no hi ha una pèrdua brutal de biodiversitat a Catalunya com demostra l’informe Estat de la Natura a Catalunya 2020? i, finalment, no es té per res en compte la gran quantitat de naus industrials buides i de sòl industrial sense desenvolupar com demostra l’Anàlisi global dels PAE al Bages, document base per a un futur Pla director del sòl industrial del Bages 2021?

D’un temps ençà, l’administració convida reiteradament a la ciutadania a exercir la participació ciutadana. Exercida en aquest cas per 23 entitats del Bages amb la redacció, presentació i discussió del Manifest a favor de una gestió del sòl industrial vacant de la comarca de Bages amb una visió supramunicipal per evitar així noves requalificacions dels espais oberts del mosaic agrícola i forestal del Pla de Bages, la resposta del Consistori de Sant Joan és el silenci i seguir amb la inèrcia devastadora de territori de sempre.

La conservació dels valors naturals i socials d’aquesta part del mosaic agrícola i forestal del Pla de Bages, dels seus valors productius, de la bellesa de l’itinerari que porta al santuari de Joncadella queda ara a l’aire i pendent de si la comissió d’Urbanisme de la Generalitat l’aprova finalment. També de la possibilitat que alguna empresa si vulgui implantar, i en aquest cas, de la gestió que faci d’aquesta petició el Consell Comarcal del Bages . En aquest sentit, volem ser optimistes donada la unànime conformitat demostrada pels membres del Consell i el seu President Sr Eloi Hernández el mes de febrer passat en l’acte de presentació i discussió del Manifest.

Amb aquesta nota de premsa Meandre i el col·lectiu de Voluntàries Ambientals de Sant Joan fem la petició a l’alcalde Sr Jordi Solernou i a tots els grups polítics del Consistori que en el programa electoral de les properes eleccions desestimin definitivament reiniciar el procediment de requalificació de Camp de Lledoners i que apostin i treballin per la gestió mancomunada del sòl industrial vuit de la comarca de Bages en coherència i necessitat d’actuar localment contra els efectes del canvi climàtic i a favor del benestar de la població .
Les noves generacions no ens perdonaran seguir exercint com negacionistes del canvi climàtic, ni ser-ho tampoc , com en aquest cas, per omissió.

Pla de Bages 21-11-22

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *