L’ampliació del Parc de l’Agulla cap el turó del Guix. Una reivindicació que ve de lluny.

Resum d’una reivindicació històrica:

La societat civil ja va fer seva la  reivindicació d’aquest entorn a la Declaració de l’Agulla de 2003.  D’aquí en va sortir un projecte que va quedar tancat en un calaix des de l’any 2007, any de la creació del Consorci de l’Agulla

El novembre de 2015, Parc de la Sèquia i la FAVM vam organitzar la primera jornada d’Urban Knitting al Parc de l’Agulla arran de la notícia de que l’ampliació de l’Agulla tirava endavant. La festa va durar poc.

L’any 2016, uns “promotors de mal i fetes” van intentar que just al costat del Parc s’hi desenvolupés el projecte Portal de l’Agulla que constava de una gasolinera, restaurant i hotel de carretera, aprofitant el traçat de l’eix transversal. Sortosament la campanya a favor del Parc que es va dur a terme va ser contundent, vam presentar al·legacions, i finalment la comissió d’Urbanisme de la Generalitat el va desestimar.

Arran d’aquest ensurt, la Declaració de l’Agulla va ser  renovada per 25 entitats amb la Declaració de l’Agulla de 2016, El document exigia  que el corredor verd entre l’Agulla i l’Horta de Viladordis quedés garantit  i es millorava  l’entorn del parc fent un tot amb l’estany, el berenador, la casa murallada, el turó del Guix i els seus camps de cultiu . Cinc elements, amb un formidable horitzó: Les serralades del Montcau i Montserrat.

Avui, el projecte portat a terme en part,  consta de l’arranjament del camí del Tenis ja executat, el trasllat del pàrquing de caravanes del costat del Parc, eternament pendent , que des de fa dècades malmet el paisatge del parc icona del pla de Bages, i el que ha estat  més important per l’Anella Verda: l’ampliació del parc a les 19 hectàrees de sol públic del Consorci on es troba el Turó del Guix, la millora del camí del ramal de  la Sèquia de Viladordis i del camí del Grau  fins la passarel·la que travessa la Carretera de Berga entre la seu de Tous i els Bombers, punt, on també s’hi ha fet una actuació austera i digne.

Malauradament, una vegada travessada la passera, el camí del Grau i el seu corredor biològic queden escanyats degut a la construcció del Polígon del Grau, que fa anys va malmetre incomprensiblement aquest corredor clau, entre les conques del Cardener i Llobregat . Aquest polígon, icona de la cobdícia especuladora, segueix avui buit d’activitat.

Insistirem en la recuperació del corredor biològic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *