Home Noticies Noticies 24 entitats del Bages es reafirmen en els valors que ha de mantenir l’entorn del Parc de l’Agulla amb una nova Declaració que recull els objectius de la Declaració de l’Agulla de 2003

24 entitats del Bages es reafirmen en els valors que ha de mantenir l’entorn del Parc de l’Agulla amb una nova Declaració que recull els objectius de la Declaració de l’Agulla de 2003

Nota de premsa de Meandre 3 d’Octubre 2016

L’any 2015, l’acceptació a tràmit del projecte "Portal de l'Agulla" per part de l’Ajuntament de Sant Fruitós, un projecte de portal de carretera amb gasolinera i  hotels a l’entorn del parc, va provocar una resposta cívica en contra de construir aquest portal en un entorn natural tan preuat i sensible.

El projecte en qüestió anava en direcció contraria als objectius i l'esperit de la Declaració de l'Agulla signada per 17 entitats l'any 2003 i  contradeia la preservació d’aquest espai que recullen tant el Pla territorial de les comarques centrals com el Pla Director Urbanístic del Bages.

La preocupació ciutadana va ser canalitzada per la FAVM, Meandre i el Col·legi d’Arquitectes. El  20 d’abril de 2016 es feia la presentació de  la campanya “Reafirmem la Declaració de l’Agulla” a la sala d’actes de l’Institut Lluís de Peguera.

Durant la campanya es van proposar aportacions al text a totes les associacions veïnals, entitats cíviques i col·legis professionals del Bages així com la signatura del document definitiu en el qual es  reafirmava el compromís i els objectius de  la Declaració de l’Agulla de 2003. Es volia així blindar definitivament l’entorn de l’Agulla d’instal·lacions i projectes incompatibles amb el caràcter natural, agrícola, lúdic i de promoció de la salut d'aquest parc i entorn natural supramunicipal i d’incentivar als Ajuntaments del Pla de Bages i al Consorci de l’Agulla a desenvolupar a curt termini el projecte d’adequació de tot l’entorn.

Sortosament , la unanimitat política en contra del projecte i el fet que el 4 de juny de 2016 la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Generalitat el descartés en aquesta ubicació ha fet que el projecte no pugui tirar endavant.

La Declaració de l’Agulla de 2016 signada per la Federació d’Associacions de Veïns de Manresa, Associacions de veïns de Les Escodines, Barri antic, Cal Gravat,  Els Comtals, Cots Guix-Pujada Roja,  Carretera de Santpedor,  Passeig i Rodalies,  Barriada de Saldes,  Plaça Catalunya,  Sant Pau,  Sagrada Família,  Valldaura,  Xup, i per la Fundació Orfeó Manresà,  Escola Agrària, Omnium Cultural,  Associació Memòria Històrica,  CECB,  DEPANA,  Col·legi de Biòlegs de Catalunya, Delegació del Bages del Col·legi d’Infermeria de Barcelona, Delegació del Bages-Berguedà  del Col·legi d’Arquitectes i Meandre, serà entregada  a l’actual president del Consorci de l’Agulla Sr Valentí Junyent i a la Delegació  Territorial d’Urbanisme de la Generalitat.

Des de les entitats promotores d’aquesta campanya  volem mostrar el nostre agraïment a totes les associacions i col·legis que han  col·laborat en la confecció d’aquest document i a les més de mil persones que van signar en contra del “portal de l’Agulla” a la campanya “Salvem l’Agulla 2016” que es va fer a la plataforma Avaaz.org 

Meandre

3 d’octubre de 2016

 

 Declaració de l’Agulla 2016 .pdf