Home Noticies Noticies Nota de premsa de Meandre 23-11-2015

Nota de premsa de Meandre 23-11-2015

Meandre s’oposa frontalment a la construcció d’ un complex de gasolinera, àrea de descans de conductors i camions, restaurants, i hotel  al Parc de l’Agulla.

Just quan fa només quinze dies, celebràvem al Bages l’ampliació del parc de l’Agulla amb l’adequació com  parc agrari de les 19 hectàrees del turó de Guix,  la desaparició del pàrquing de caravanes i l’arranjament del camins del Grau i del  ramal de la Sèquia de Viladordis, llegim astorats a Regió 7 que l’Ajuntament de Sant  Fruitós tramita la proposta d’un grup inversor barceloní de construir un hotel de tres plantes, un supermercat, dos restaurants i,  no s’ho perdin,  una gasolinera i àrea de descans  per a camions, just a l’entrada del parc.  A aquesta, per nosaltres, ignomínia,  se’n hi vol posar el nom de Portal de l’Agulla.

Meandre s’oposa frontalment  a aquesta incompressible proposta amb els següents arguments.

 

  1. Es vol construir en sol no urbanitzable.
  2. El projecte d’Ordenació del Consorci de l’Agulla que en té la potestat,  no ho contempla i va en direcció contraria als objectius pactats des de 2007. 
  3. El Pla Territorial de les Comarques Centrals i el Pla director del Pla de Bages qualifiquen els terrenys com a sol protegit pel fet que es troben al bell mig de la connexió de les dues hortes, punt clau de l’Anella Verda.
  4. Ja als anys 90,  la Direcció general d’Urbanisme va aturar l’inici de la construcció d’un hotel sense llicència, fet que va desencadenar un moviment ciutadà per a la protecció definitiva del parc.  Aquest indret és des de llavors  un punt simbòlic pel que respecte a la protecció del paisatge.

 

Meandre no pot entendre, sinó és en el terreny de l’especulació o  de mercadeig del paisatge, que un Ajuntament admeti a tràmit, un projecte “Portal de l’Agulla” que tindria un impacte tant negatiu a l’entorn del parc,  una de les icones paisatgístiques de Manresa- Sant Fruitós i Santpedor,  consolidat des de fa anys, com entorn per a gaudi i promoció de la salut de milers de ciutadans i  punt d’interès turístic singular.

No es pot entendre tampoc,  que l’Ajuntament de Sant Fruitós pugui veure algun aspecte positiu al fet de transformar els terrenys a l’entrada de l’Agulla en un Portal o àrea de descans per a conductors i camioners del tipus que ens trobem a les autovies i autopistes: espais irrellevants i buits d’essència i particularitat. 

Meandre espera que la proposta  no passi ni els primers tràmits d’Urbanisme, pel fet que no és possible justificar l’existència de cap interès públic d’un projecte que implica una desfeta paisatgística en un territori tant important per a la ciutadania, tant consolidat com a espai lliure i tant sensible com és el Parc de l’Agulla i el seu entorn. Tot al contrari, el desenvolupament d’una proposta com la presentada només dóna resposta a l’interès econòmic particular d’un grup inversor,  que mostra un cop més, la visió curta de mires de les polítiques locals recents. 

Meandre demana i espera que el Consorci de l’Agulla participat pels Ajuntaments de Manresa i Sant Fruitós descartin aquest projecte. 

Així mateix demana que d’una vegada per totes, des del Consorci es duguin a terme les mesures urbanístiques necessàries, per tal de definir una proposta d’ordenació global i integradora del Parc i el seu àmbit d’influència que blindi definitivament l’aparició de propostes com la presentada.