Home Noticies Noticies Salvem l'agulla d'un impacte irreversible

Salvem l'agulla d'un impacte irreversible

Carta oberta a la promotora d’un  Portal de carretera a l’entorn del Parc de l’Agulla

Benvolguda,

Arran d’haver llegit les seves declaracions en el mitjans locals en les que declara la seva sorpresa per l’enrenou que ha provocat el projecte de Portal de l’Agulla  a l’entorn del parc del mateix nom , li volem aclarir  el per què de l’enrenou. 

No sabem si  ha llegit les al·legacions de la nostra entitat i les d’altres institucions i Ajuntaments del Pla de Bages,  però les seves explicacions esgrimides als mitjans de comunicació semblen més un intent simplista de convèncer a qui ignora el que representaria el seu projecte en el parc més  emblemàtic del Pla de Bages, que no pas un intent de donar resposta als  raonats arguments en els que es basa la disconformitat de  gran part del teixit social i polític del Pla de Bages.

Cap respecte pel territori

Senyora Prat, vivim i -amb dificultat- estem construint un país desenvolupat. Després de molts anys Catalunya disposa d’unes  eines  d’ordenació territorial i urbanes fetes per experts i consensuades  amb el territori. No ha estat fàcil, però ja les tenim. En el país que tant diem estimar l’ordenació del territori és bàsica pel benestar dels ciutadans. Crida l’atenció que el seu projecte  no té per res en compte ni els Plans Territorials ni els d’Ordenació Urbana, ni tampoc el recentment estrenat Catàleg de Paisatge de les comarques centrals.

Fa 15 anys ja van intentar un projecte semblant en el mateix indret. Com pot ser que desprès de 15 anys  ho intentin de nou i a més triplicant l’impacte negatiu en l’entorn afegint una gasolinera? És que tenen la sensació que com a país  hem anat enrere? . Sap que el seu projecte implica tallar el ja de per si estret  connector ecològic entre les dues hortes de Manresa. Sap que aquestes dues hortes tenen el potencial per conquerir la sobirania alimentaria del Pla de Bages? Com pot arribar a esperar que la gent del territori accepti  trencar aquesta connectivitat tan important pel present i futur de la horticultura de proximitat?

Com vol que la gent accepti un projecte tant agressiu i impersonal amb un impacte visual, acústic i paisatgístic al punt més alt i visible d’un parc supramunicipal tan singular i amable?  Sap que en aquest indret està projectada una via verda entre Santpedor i Manresa per donar un toc apaivagat definitiu a l’entorn ? . 

Sap de la importància que té pel benestar i la salut dels ciutadans el fet de que les ciutats i pobles estiguin rodejats d’un  espai periurbà verd i agrícola i accessible ?  Vol que el Pla de Bages acabi com una conurbació urbana com la del Baix Llobregat? Ens vol fer  perdre més encara l’autoestima ?.

Per què en diuen interès públic quan en realitat és privat?

L’interès privat és totalment lícit. Però si per justificar un interès privat es ven un projecte com d’interès públic, tot fa pensar que al darrera hi ha un projecte poc honest. No ens farà caure  en el parany de sempre. El Parc de l’Agulla mai serà  un altra exemple d’agressió al territori sense cap tipus de retorn com ho han estat la Vall Fosca i tants d’altres.  Per molt que el pinti de verd, mai li acceptarem  un  projecte que res té a envejar a projectes   a l’altura de personatges com  Rita Barberà  que també esgrimia com “d’interès  públic” ' el fer desaparèixer  tot el barri del Cabanyal de València. 

I si us plau,  no ens  vesteixi ara el seu Portal i gasolinera,  fent joc de mans amb  el sentit de les paraules: ecologia, productes de proximitat o energies netes.  Tampoc faci servir  la cançó enfadosa  de  la generació de llocs de treball dels que ja imaginem la qualitat i els sous.  Estudi i llegeixi be totes les al·legacions i suggeriments que han sortit del territori. La convidem a discutir-les on calgui i quan calgui. El Parc de l’Agulla no ha de servir d’esquer per cap interès privat disfressat d’interès públic. Demostri que estima al seu país  retirant el seu  projecte  per què en el país que volem fer, tant el paisatge com la llengua són uns bens imprescindibles. Per això hi ha qui els defensa. 

La junta de Meandre CIF G64564792

 

Meandre 19-3-2016

 

Salvem l'Agulla d'un impacte irreversible

Meandre repren la campanya Salvem l'Agulla en contra del projecte "Portal de l'Agulla, just quan fa 17 anys que el projecte d'edificar un hotel al mateix solar on ara es preveu desenvolupar aquest projecte, quedés definitivament aturat. Un projecte que en nom de l'interès públic, pretén implantar una gasolinera, un aparcament per a camions i cotxes, un hotel de carretera i un restaurant just a l'entrada oest del Parc. 

El pla, aprovat inicialment per l'Ajuntament de Sant Fruitós, justifica la implantació d'aquestes  edificacions en tant que estaran al servei dels usos de lleure del parc i els seus valors ambientals !!!!!!!,

La realitat del pla, però, com es pot veure en l'estudi de mercat que inclou, té com a finalitat treure un profit lucratiu i privat del trànsit de camions existent a la C-25 !!!!!

Els usuaris del parc i de la seva futura ampliació, necessitem una gasolinera, un hotel de carretera i un Mac-Donalds en aquest indret ??

Quin valor afegit aportaran aquests nous usos i edificis als valors naturals i ambientals del parc i el seu entorn natural?

En un moment en que el canvi climàtic està fent mobilitzar governs, quina és l'aposta que fa el govern de Sant Fruitòs ?:  Doncs promoure la mobilitat en cotxe i afavorir l'interès privat, sense respectar els valors ambientals, paisatgístics i socials d'un dels entorns més preuats i singulars del pla de Bages. 

Per Meandre, aquest tipus de projecte, en un entorn natural i cívic tan sensible no té res a envejar als projectes promoguts pel Partit Popular valèncià.

Això, a l'Agulla, No! 


Nota de premsa de Meandre 23-11-2015

Meandre s’oposa frontalment a la construcció d’ un complex de gasolinera, àrea de descans de conductors i camions, restaurants, i hotel  al Parc de l’Agulla.

Just quan fa només quinze dies, celebràvem al Bages l’ampliació del parc de l’Agulla amb l’adequació com  parc agrari de les 19 hectàrees del turó de Guix,  la desaparició del pàrquing de caravanes i l’arranjament del camins del Grau i del  ramal de la Sèquia de Viladordis, llegim astorats a Regió 7 que l’Ajuntament de Sant  Fruitós tramita la proposta d’un grup inversor barceloní de construir un hotel de tres plantes, un supermercat, dos restaurants i,  no s’ho perdin,  una gasolinera i àrea de descans  per a camions, just a l’entrada del parc.  A aquesta, per nosaltres, ignomínia,  se’n hi vol posar el nom de Portal de l’Agulla .

Meandre s’oposa frontalment  a aquesta incompressible proposta amb els següents arguments.

 

 1. Es vol construir en sol no urbanitzable.
 2. El projecte d’Ordenació del Consorci de l’Agulla que en té la potestat,  no ho contempla i va en direcció contraria als objectius pactats des de 2007. 
 3. El Pla Territorial de les Comarques Centrals i el Pla director del Pla de Bages qualifiquen els terrenys com a sol protegit pel fet que es troben al bell mig de la connexió de les dues hortes, punt clau de l’Anella Verda.
 4. Ja als anys 90,  la Direcció general d’Urbanisme va aturar l’inici de la construcció d’un hotel sense llicència, fet que va desencadenar un moviment ciutadà per a la protecció definitiva del parc.  Aquest indret és des de llavors  un punt simbòlic pel que respecte a la protecció del paisatge.

 

Meandre no pot entendre, sinó és en el terreny de l’especulació o  de mercadeig del paisatge, que un Ajuntament admeti a tràmit, un projecte “Portal de l’Agulla” que tindria un impacte tant negatiu a l’entorn del parc,  una de les icones paisatgístiques de Manresa- Sant Fruitós i Santpedor,  consolidat des de fa anys, com entorn per a gaudi i promoció de la salut de milers de ciutadans i  punt d’interès turístic singular.

No es pot entendre tampoc,  que l’Ajuntament de Sant Fruitós pugui veure algun aspecte positiu al fet de transformar els terrenys a l’entrada de l’Agulla en un Portal o àrea de descans per a conductors i camioners del tipus que ens trobem a les autovies i autopistes: espais irrellevants i buits d’essència i particularitat. 

Meandre espera que la proposta  no passi ni els primers tràmits d’Urbanisme, pel fet que no és possible justificar l’existència de cap interès públic d’un projecte que implica una desfeta paisatgística en un territori tant important per a la ciutadania, tant consolidat com a espai lliure i tant sensible com és el Parc de l’Agulla i el seu entorn. Tot al contrari, el desenvolupament d’una proposta com la presentada només dóna resposta a l’interès econòmic particular d’un grup inversor,  que mostra un cop més, la visió curta de mires de les polítiques locals recents. 

Meandre demana i espera que el Consorci de l’Agulla participat pels Ajuntaments de Manresa i Sant Fruitós descartin aquest projecte. 

Així mateix demana que d’una vegada per totes, des del Consorci es duguin a terme les mesures urbanístiques necessàries, per tal de definir una proposta d’ordenació global i integradora del Parc i el seu àmbit d’influència que blindi definitivament l’aparició de propostes com la presentada.

 

Notes de premsa

Emboliquen de fil el Parc de l'Agulla Manresainfo.cat 9/11/15 

Un dels principals objectius de Meandre és la preservació i promoció dels espais periurbans: l’Anella Verda de Manresa.

Un dels espais estrella de l’Anella és el parc de l’Agulla, un dels indrets més freqüentats per gent de Manresa i de les poblacions del Pla de Bages.
Meandre ha endegat una campanya d’informació i reivindicació a favor de l’ampliació d’aquest parc, un projecte pactat entre els Ajuntaments de Sant Fruitós i Manresa l’any 2007 i que fins avui, encara dorm en un calaix.

Els antecedents:

La voluntat de donar a l’Agulla, el caràcter de gran parc dins el que representa el connector d’espai lliure entre Manresa i Sant Fruitós es va plantejar el 1997 amb el treball "Arquitectura territorial i Medi Natural, treball que va ser premi de la fundació Caixa de Manresa i en el de la Declaració de l’Agulla que l'any 2003 van signar 15 entitats professionals i culturals de la ciutat. Aquest caràcter de gran parc supramunicipal, va quedar ben recollit en el planejament territorial de les Comarques Centrals i del Pla de Bages.
Per a l’ampliació i la gestió d’aquest espai com a gran parc, l’any 2007 els Ajuntaments de Manresa i de Sant Fruitós de Bages formaren el Consorci de l’Agulla. Els principals objectius del consorci son la preservació d’aquest entorn, la millora de la seva accessibilitat i la conversió de 19 hectàrees de terreny de propietat municipal situats al turó dels Quatre Cantons per destinar-les a l’ampliació del parc.
Per aconseguir aquests objectius el Consorci havia de adaptar el planejament urbanístic d’ambdós municipis i iniciar les actuacions corresponents. Malgrat el Consorci segueix vigent no s’ha fet encara res al respecte.
Actualment, l’Agulla pateix unes grans dificultats d’accés a peu i en bicicleta, tant des de Manresa, Sant Fruitós o Santpedor. I és que els efectes segregadors respecte la ciutat que van significar la construcció de les grans vies que l’envolten encara no han estat solucionats. La connectivitat i la descongestió del parc és avui una assignatura pendent.
Des de la nostra entitat, ben d’acord amb la decisió que es va fer el 2007 entre els dos Ajuntaments, volem donar a conèixer aquest projecte d’ampliació, reivindicar-lo per l’ús dels ciutadans del Bages , i vetllar pel desenvolupament del Consorci de l’Agulla.

Per què?

 1. El projecte és factible i a l'abast de la situació econòmica actual: les 19 hectàrees són de sol públic.
 2. Un senzill arranjament d’aquest espai, protegiria tot l'entorn del parc actual, el dotaria de nous recorreguts i lligaria l'Anella verda en el seu punt més feble, fet que permetria descongestionar el Parc actual.
 3. Aquest espai és imprescindible per a la connectivitat entre els regadius del Poal i Viladordis, connexió que ha de implicar una gran millora en el potencial turístic i de lleure al permetre als ciutadans i turistes recórrer el ramal de Viladordis de la Sèquia aigües avall seguint el model d’èxit que ha tingut el poder recórrer la Sèquia aigües amunt.

 

Nota de premsa 2-6-2014

Meandre inicia la campanya “Posem fil a l’Agulla” per demanar l’ampliació del parc de l’ Agulla

Arran de la unanimitat política de Manresa i Sant Fruitós i de la recent aprovació per unanimitat de la moció presentada l’abril d’aquest any per ERC, CUP i CiU a l’Ajuntament de Manresa per tirar endavant el projecte de ampliació del Parc de l’Agulla, Meandre manifesta la seva satisfacció i expressa les seves propostes i preocupacions en els següents punts:
 1. Meandre considera que la inversió dels diners del Consorci dels que ja es disposa s’inverteixin prioritàriament en actuacions de baix cost com l’arranjament de camins, paret seca, desbrossament i plantació d’arbrat autòcton a la finca de 19 hectàrees de titularitat pública del turó de Quatre Cantons.
  • En aquest sentit volem fer saber que les bases  dels estatuts del Consorci de l’Agulla de 2007 consideren prioritàries les accions destinades a la zona verda en quan la connectivitat de l’Anella Verda entre les Hortes del Poal, el Guix i Viladordis i la descongestió del parc actual, son uns dels principals objectius del Consorci.
 2. Volem mostrar la nostra preocupació pel risc de que el pressupost actualment disponible es gasti tot en el projecte ja encarregat de urbanització del camí asfaltat que va des de la rotonda de la Carretera de Santpedor fins al Club de Tenis i rotonda del costat de berenador. Si be considerem que l’estat actual del carrer precisa de un arranjament , no podem acceptar que el projecte de urbanització s’emporti tot el pressupost actual.
  • En aquest sentit, creiem que els efectes de cada euro invertit en adequar l’ampliació del parc amb actuacions de baix cost en l’espai connector del turó de Quatre Cantons, tenen molt més interès públic i seran molt més beneficiosos i positius per a la ciutat, la comarca i el parc que no l’efecte que pot tenir una inversió molt més costosa de urbanitzar un carrer en un entorn en el qual és més prioritari potenciar els seus valors  naturals.
  • En síntesi, si no hi ha pressupost suficient, l’adequació de la finca de 19 hectàrees hauria de ser  prioritària.
 3. Considerem molt important que en l’aprovació inicial del Pla de Ordenació Urbana que s’ha de fer públic properament, es concreti el projecte d’adequació i les prioritats amb el mateix esperit del Consorci de 2007.
 4. Considerem així mateix, que en l’aprovació inicial del Pla general es concreti la creació de una via verda que connecti la trama urbana de Manresa i el Parc de l’Agulla, allargant el parc lineal actual de la Parada que transcorre paral·lel a la via del ferrocarril de Súria per connectar-lo amb la falda del turo de quatre Cantons i el ramal de de la sèquia de Viladordis. Aquesta simple actuació ha de dotar al Parc de la necessària connexió amb la ciutat i d’una nova i amplia entrada, augmentant així exponencialment, el seu potencial turístic, de lleure, salut i autoestima.


Ignasi Cebrían i Ester. President de Meandre
2 de Juny de 2014  

 

Declaració de l'Agulla de 200.pdf