Últimes activitats

 

  

 

Calendari sortides en marxa nòrdica per l'Anella Verda de Manresa 2015.
Aquest any, marxes curtes (6-8 km)  i marxes llargues (12-13 Km)

 

 

 

 

 

  

 

 

 

  

 

 

 

Imàginem
Vivències fotogràfiques és una iniciativa engegada per tres fotògrafs que basem en la transmissió de coneixements de fotografia a base d'experiències, sobretot a la Natura. Els impulsors creiem que el domini de les tècniques fotogràfiques s'obté en la resolució de situacions pràctiques i pretenem  anar una mica més enllà dels cursos de fotografia clàssics. Estem convençuts que vincular l'aprenentatge amb vivències positives és una bona manera d'interioritzar els coneixements.
Una de les properes Vivències que proposa Imàginem és a Manresa. Organitzada juntament amb Meandre, l'associació local que treballa per a la conservació de l'encara ric patrimoni natural i cultural del rodal de la ciutat. La proposta és acostar-nos al Llobregat, concretament a l'àrea dels Tres Salts i allí jugar, fotogràficament, amb l'aigua i explorar totes les maneres possibles de captar aquest element.
 
Breu currículum de l’equip Imàginem:
Maria Rosa Vila
Editora gràfica, fotògrafa i periodista llicenciada en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Màster en Edició Gràfica de la UAB. Des de 2007, és la Directora de Fotografia de la revista de geografia i viatges Descobrir (Sàpiens Publicacions, Grup Cultura 03). A més és editora d’Universo, una pàgina de divulgació científica supervisada per l’APOD (Astronomy Picture of the Day) de la NASA al Facebook.

Manel Soria
Fotògraf especialitzat en astrofotografia de paisatge i natura.Les seves imatges Llum zodiacal sobre Laguna Verde i La Via Làctia sobre l’Illa de Pasqua han estat Astronomy Picture of the Day (APOD) de la NASA. Coordina l’assignatura de fotografia tecnocientífica al Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de la UPC.
 
Francesc Muntada
Fotògraf, muntanyenc i naturalista, s’ha especialitzat en la fotografia de la natura, sobretot del paisatge i de la fauna silvestre. Dirigeix l’assignatura de Fotografia d’Espais Naturals al Centre per la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de la UPC i els cursos de fotografia del Centre de Recursos per a la Biodiversitat Animal de la Universitat de Barcelona (UB). És autor de quatre llibres de fotografia d’autor.

 

Descarrega el pdf per rebre mes informació

 

 Fitxa tècnica

Data: diumenge 23 de març
Hora de trobada: 9:30 matí Punt de trobada:  Parc del Cardener  Durada: 4 h 30 minuts    
Preu: 30,00 &euro   Places limitades
Inclou: Instructor de Nordic Walking titulat per la INWA, cessió pals per a qui no en tingui, assegurança, fitxes d'exercicis i diploma.
Continguts: Els orígens de la marxa nòrdica, el Nòrdic Walking modern, beneficis per a la salut, la tècnica de les 10 passes de la INWA, com treballar una sessió, exercicis d'escalfament, ejercicis d'estirament, exercicis tècnics... i caminada de pràctiques i correcció
Cal dur: Roba i calçat esportiu, motxilleta amb aigua i fruita, galetes, fruits secs per fer una pausa per reposar forces.
Video demostratiu

 

 

Unitat Mòbil del Paisatge

 

Aquest proper dissabte dia 28 de desembre a les 11.00h a la Plaça Sant Domènec de Manresa, hi haurà la presentació del projecte "Unitat Mòbil del Paisatge" realitzat per Marta Carrasco i Sergi Selvas (Mixité) i que ha comptat amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, de l'associació Meandre Manresa i d'Idensitat. L'objectiu del projecte és que a partir de la construcció d'un dispositiu mòbil es generin activitats relacionades amb el territori, el paisatge, l'art i l'arquitectura que permetin escenificar el diàleg obert sobre el patrimoni cultural en el marc històric i social actual, tot construint un espai de reflexió col·lectiva.

Programa d'actes.pdf


 

Amigues i amics, pares mares, avis, avies, tiets i tietes,
El diumenge 22 de desembre, tres dies abans de Nadal,  Meandre us convida a la última narració de contes als espais més emblemàtics de l’Anella Verda de Manresa. Aquesta vegada a la barraca de vinya del Cuques. (prop dels Plans de la Torre Lluvià)
El narrador Blai Senabre farà les delícies de petits i grans.
L’acte coincidirà amb l’aniversari de l’entitat MBICI, entitat que  celebra els anys amb una bicicletada  per la Riera de Rajadell tot acabant  l’etapa al lloc de la narració.
Meandre, Mbici i MengemBages col·laboren amb la Marató de TV3 aportant la quantitat que es reculli durant l’acte..

Instruccions:
Els que vinguin a peu, sortirem a les 10,30 del pàrquing del Congost. Ens dirigirem en cotxe fins els Plans de la Torre Lluvià i caminarem 1000 metres fins al bosc del Cuques.
Els que vagin amb bicicleta , sortiran a les 10 del local de Mbici (Carrer Bruc 59) ) faran un recorregut per la riera de Rajadell (Suanya i Gorg Blau). I acabaran la bicicletada al lloc de la narració.   
De 11 a 12 es servirà   pa amb oli, vi  i sucre.  Es pagarà la voluntat i l’import anirà destinat a La Marató de TV3.
A les 12,00: Els Contes.

L’espectacle i la bicicletada són gratuïts . El lloguer de bicicleta és de 5 euros.
 


Dimarts 15 d’ Octubre de 2013, a les 8 del vespre.

“La ciutat i l'espai obert: projectar un espai interrelacionat”

En un moment en el que l’accés a l’entorn natural de la nostra ciutat és considerat  d’una importància capital  per a la  salut dels ciutadans, Meandre us convida a la conferència d’un  expert en  connectivitat entre  les trames urbanes i el seu entorn natural.

Sala Plana de l’Om de Manresa
A càrrec de  Pere Vidal Palet, Arquitecte.

 

 

Diumenge 16 de Juny Contes i música a l'entorn de l'Anella Verda

El diumenge 16 de Juny i per acabar el curs d'actes de promoció de l'ús social dels entorns de l'Anella Verda de Manresa, hem organitzat dues activitats a l'entorn dels Plans i la Torre Lluvià. 
A  les 11 del matí,  el narrador de contes l'ós Mandrós  ens explicarà les seves histories en un escenari fet a la seva mida: La barraca de vinya del Borrós.
A les 12,00, tan sols a cent metres d'aquest indret, podrem gaudir de Damià Olivella en concert acústic al amfiteatre de paret seca del Bosc del Cuques. 
Els dos espectacles són gratuïts
Com sempre hi haurà servei gratuït de pa amb oli,  vi, xocolata  i sucre durant els contes.
I pel concert comptem amb la col·laboració de Mengembages que instalarà una barra de begudes i entrepans per qui volgui fer passar el dinar a preus populars.

Diumenge 28 d’Abril de 2013

La situació que estem vivint, fa canviar els nostres hàbits d’oci: Ens quedem més a ciutat i aprenem a apreciar i descobrir els valors naturals més propers.

Per altra banda , el sedentarisme, el sobrepès i altres factors de risc cardiovascular són en bona part responsables de moltes malalties i de que el dret a la salut universal sigui difícilment sostenible.  En aquest sentit,  hi ha una amplia evidència científica que el fet de tan sols caminar de forma regular a diari , a part de fer-nos trobar millor, disminueix   molt el risc de patir un infart o un accident vascular cerebrals.
Diferents col·lectius relacionats amb el medi natural i la salut:  Les delegacions del Bages del Col·legi d’Infermeria, del Col·legi de Metges,  d’Ambientòlegs i de Biòlegs junt amb Meandre  ens hem posat d’acord per organitzar una caminada popular  per l’Itinerari de Salut, Natura i Modernisme de Manresa amb intenció de sensibilitzar als que hi participin i per reivindicar  així l’adequació de corredors verds entre la trama urbana i els espais naturals i agrícoles de l’Anella Verda manresana.

Sortida: 9,15 hores des de la Torre Lluvià. Recomanem  deixar el cotxe al pàrquing del Congost o al voral del camí Vell de Rajadell (antiga Catalana de Gas).

Recorregut circular de 14 Km sense cap dificultat.

Inscripció gratuïta a  Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la  

 

 

Segones jornades sobre alimentació saludable i activitat física a l'Anella Verda. Abril 2013.

Obre el pdf

 

Dijous 21 de març, a les 20 h; Dijous 18 d’abril, a les 20 h i Dimecres 24 d’abril, a les 20 h Pessics de saviesa

En els moments  de crisi econòmica i de valors que vivim, els aspectes culturals, ètics i naturals de la vida es volen fer sentir.  Aquest cicle de xerrades del Dr en Ciències Naturals,  Martí Boada, del Dr en Arquitectura Enric Batlle i de la Dra en Filosofia Margarita Boladeras  que us anunciem en són un gra de sorra.
Us hi convidem i esperem.

Descarrega pdf

 

Reiniciem el cicle de narració de contes als llocs més emblemàtics de l'Anella Verda de Manresa.

El proper diumenge 24 de Març la narradora Sara Fuentes farà les delícies de grans i petits explicant els seus contes sota l'ombra del pi panxut.
Ens trobarem al bosc del Suanya a les 9,30, caminarem 2500 metres fins al Gorg Blau, esmorçarem pa amb oli i sucre i xocolata o pa amb vi i a les 12,00 es farà la narració.
L'activitat és gratuïta.
Us hi esperem.

Dissabte 9 de Març de 2013: Sortida didàctica sobre apicultura.

Us proposem una sortida didàctica en la que un expert apicultor gironí, responsable de una cinquantena d'arnes d'abelles a l'entorn de la riera de Rajadell,   ens farà una classe pràctica magistral i ens explicarà els secrets del seu ofici.
Ens trobarem a les 9 del matí al bosc del Suanya i tan sols haurem de caminar uns 2 kilòmetres.
Us hi esperem.

Dijous 31 de gener les 19:00 h

Per segon any consecutiu Meandre, aquest any amb el patrocini de Plusfresc,  ha fet els cursos  de fotografia de natura als entorna naturals de l’Anella Verda de Manresa. Us convidem a l’acte d'inauguració i a visitar l’exposició de les millors fotografies dels alumnes participants a l’Ateneu de les Bases de Manresa.

 

Diumenge 9 de desembre sortida de marxa nòrdica a l’Anella Verda manresana

Abans d'acabar l’any hem programat la última sortida de marxa nòrdica a l’Anella Verda manresana per el proper diumenge 9 de desembre.. En aquesta ocasió, la vostra aportació econòmica anirà a la fundació La Marató de TV3 que aquest any es dedicarà a finançar projectes d'investigació contra el càncer.
 
Sortirem a les 9,30 de l’església de la Salut de Viladordis en direcció al cementiri d’aquest nucli rural i ens dirigirem fins la casa de Les Hortes. Seguirem el riu Llobregat aigües avall, passant pel Gorg de La Gola del Vigaire fins  trobar la carretera del Pont de Vilomara que ens portarà al  Raval de Manresa.
Just davant del pont agafarem un camí de pujada per  arribar al mirador natural de  Punta Sabata i des d'allà  ens dirigirem  al Pont de Les Arnaules o Pont Foradat. És aquí on  esmorzarem embadalits dels que  pot fer amb els anys la força de la erosió natural. Seguirem fins creuar el pont de l'autopista i pel camí de Sant Jaume arribarem a Les Marcetes i finalment, de nou, al punt de partida : l’església de La Salut. Haurem fet 12 quilòmetres. Calculem que els reconfortants exercicis d'estiraments els farem al voltant de un quart de dues.


Diumenge 2 de desembre de 2012 Contes al roure gran de la Girada

Seguint amb el cicle de narració de contes a les Fonts de l’Anella Verda i ja prop de l’hivern, Meandre us convida a una nova narració,  aquesta vegada, sota el roure gegant de la Girada.
El narrador alacantí José Manuel Garzón presenta el seu espectacle L’Homenet verd.
L'espectacle l’homenet verd és  un recorregut per la literatura infantil, amb contes, jocs i cançons. Es tracten temes tan propers com la solidaritat, la tolerància i la acceptació del altre, i a on hi ha cabuda per a tots els somriures.
El roure gegant de la Font de la Girada   es troba al bell mig de l’Itinerari de Natura i Modernisme a l’entorn de la Riera de Rajadell.
Ens trobarem al pàrquing del Pavelló del Congost  a les 9,30. Ens podrem traslladar amb cotxes fins als plans de la Torre Lluvià (futur centre d’interpretació dels valors agrícoles i mediambientals del Pla de Bages).  Els que tingueu els fills mot petits  haureu de portar-los  amb motxilla. Son uns 7 Km entre anar i tornar de la Torre Lluvià per un recorregut que no té cap dificultat. Si no disposeu del Llibret “Itinerari de Natura i Modernisme” el podeu consultar o descarregar de la nostra web:www.meandremanresa.com a la pestanya “Itineraris”.

Contes al roure gran de la Girada.pdf

 

Novembre 2012. Jornades de Salut a l'Anella Verda

Amigues i amics,
Cada vegada hi ha més evidència científica que el fet de caminar, ni que sigui de forma moderada, i el fet de menjar sa disminueixen el risc cardiovascular i augmenten la sensació de benestar.
Meandre vol contribuir a la promoció de la salut per la qual cosa us proposa unes jornades sobre alimentació implementades amb activitat física a l'entorn de l'Itinerari de Natura i Modernisme, a la riera de Rajadell. El curs serà impartit per Eva Pio i Assumpció Zueras, diplomades en Nutrició humana i dietètica, i per Jordi Solé, llicenciat en Educació física.
Les jornades estan adreçades a persones individuals, grups d'amics, associacions i petites empreses.

  

Descarrega tota la informació en pdf

 

Novembre de 2012 Cursos de Fotogràfia

"Passes bones estones admirant els paisatges que t'envolten i observant les plantes o els animals? T'agradaria endur-te'n bons records? La fotografia ens permet registrar aquests moments per sempre i poder compartir-los amb els altres.
Als cursos de fotografia de Meandre aprendràs la manera de sentir-te satisfet amb les teves fotografies i, a més, passaràs un magnífic cap de setmana amb persones amb qui comparteixes els mateixos interessos i en dos dels entorns més bonics que podem trobar al rodal de Manresa: la riera de Rajadell i el meandre del Llobregat a Viladordis.
Els cursos els dirigirà en Francesc Muntada, apassionat de la fotografia i de la natura. Amb més de 20 anys d'experiència com a fotògraf i més de 15 com a professor. Junts descobrirem els secrets d'aquesta tècnica que ens permet recollir les nostres experiències a la natura i deixar-la, la natura, inalterada."

 

Diumenge 11  de Novembre de 2012. Us convidem a la propera sortida de marxa nòrdica a l’Anella Verda:

Aiguabarreig Llobregat i Cardener – Torre del Breny

Sortida des de  la Plaça de la Reforma a les 9 del matí.
Agafarem el camí dels Corrals, travessarem el Pont Vell i passarem per la Font de Sant Pau i la fàbrica Blanca. Pujarem pel Mal Balç, entorn de gran valor geològic i trencarem a la  dreta, per un corriol de bosc fins a trobar un camí ample que passa a tocar de la depuradora. Poc després agafarem  un corriol que ens portarà a la llera del riu Llobregat, en un tram que en el llarg dels anys ha esculpit  un cingle majestuós   poc abans de trobar-se amb les aigües del seu bon amic el Cardener. Podrem gaudir aquest interessant aiguabarreig des del pont de la via del ferrocarril. Seguidament visitarem la Torre del Breny. Tornarem per Can Font, Mal Balç, Sant Pau, Pont Vell i La Reforma on farem els estiraments de rigor després de un recorregut de uns 15 Km.  
Cordialment el vostre guia Lluís Garriga.

  

Sortida de Marxa Nòrdica a la Serra de Montlleó

El diumenge 7 d'octubre, a les 9 del matí, sortirem de la plaça de La Reforma. Pel camí dels Corrals anirem fins el Pont Vell. En aquest punt farem especial èmfasi als participants de la problemàtica d'aquest  punt del recorregut, indret  que hauria de ser  una porta d’accés segura i agradable a l’entorn privilegiat de la Torre de Santa Caterina i a l’itinerari del tram baix de la Riera de Rajadell de l’Anella Verda de Manresa.
Per què no una passarel·la balcó sobre la riba del riu per a vianants fins al camí de la Guia o fins l’estació del Ferrocarril ? Imagineu l’atractiu turístic d’aquest entorn per als pelegrins de la ruta ignasiana?
Després de somniar,  pujarem al barri de La Guia pel camí vorejat d’oliveres i parets de pedra seca gaudint de  la  magnifica vista del curs del riu Cardener.
Un cop dalt  la carena seguirem camí fins  l'antic hostal de Can Pocoli passant a tocar de les cases del barri dels Comtals.  Enfilarem un camí a la dreta força  costerut , passarem  per davant del turó de Paris i arribarem dalt la carena de la Serra de Montlleó on pararem per esmorzar.  Aquest indret és un  balcó natural on es pot gaudir de magnifiques vistes de la ciutat i de la comarca.
Ben reposats trencarem a l'esquerra i de baixada arribarem a L'Oller del Mas i Monistrolà. Seguidament creuarem  la riera de Rajadell  i passarem  per davant de la segona casa més antiga del terme de Manresa. Girarem a la dreta i sense arribar a la Torre de Santa Caterina baixarem a la Guia pel  camí restaurat de pedra seca. Ja de nou a La Reforma al voltant de les 12,45 acabarem la jornada amb  els estiraments justos i necessaris que mereixem.
 

Diumenge 30 de Setembre de 2012 la narradora Clara Gavaldà

 
 
Meandre reinicia la programació de Contes a les Fonts a l’Anella Verda, una activitat lúdica, senzilla i  gratuïta  a prop de casa per a petits, pares i grans.
 images/stories/pdf
 
 
El diumenge 30 de Setembre de 2012 la narradora Clara Gavaldà ens farà passar una bona estona a l’ombra de l’alzinar de la Font del Rector. Aquesta bonica font  es troba en el tram final de l’Itinerari de Natura i Modernisme a l’entorn de la Riera de Rajadell.
Els que hi voleu anar a peu des de Manresa ens trobarem al pàrquing del Pavelló del Congost a les 9,00. Des d’allà ens podrem traslladar en cotxes fins als plans de La Torre Lluvià (futur centre d’interpretació dels valors agrícoles i mediambientals del Pla de Bages) per evitar el tram asfaltat. Haureu de portar els petits amb motxilla o tenir els fills ja granadets i amb ganes de caminar. Us recomanem  fer la jornada completa i portar-vos el dinar. (Son 14 Km entre anar i tornar per un recorregut que no té cap dificultat. Si no disposeu del Llibret “Itinerari de Natura i Modernisme” el podeu consultar o descarregar de la nostra web  a la pestanya “Itineraris”
Els que els teniu els fills massa petits o voleu dinar a casa d’hora ,  us hi podeu traslladar amb cotxe. Per això haureu d’agafar l’eix transversal direcció Calaf-Lleida i sortir a la sortida de Monistrolet. Podeu deixar el cotxe al nucli rural sota el pont de la C-37. Allà hi trobareu un guia de Meandre que us acompanyarà a la Font del Rector. Tan sols hi ha uns 1500 metres.


Així doncs,
Caminants: Trobada al pàrquing del Pavelló del Congost a les 9,00. Des d’allà ens traslladarem en cotxes fins als plans de La Torre Lluvià, futur centre d’interpretació dels valors agrícoles i mediambientals del Pla de Bages.


Els que aneu en cotxe: Trobada al nucli rural de Monistrolet, sota el viaducte de la carretera a les 10,30
Narració de contes de Clara Gavaldà a l’alzinar de la Font del Rector a les  12,00 .
 
Us hi esperem.

Cicle de narració de Contes a les fonts.

 

 

GENER

Dimecres Dia 4: Temes del Pou. Participació del nostre president, Ignasi Cebrian, en el debat sobre l’Anella Verda, que és el tema de la revista Pou de la Gallina d’aquest  mes.
Dimecres Dia 18: Tertúlies des de l’experiència. La Manresa que volem amb la participació del regidor d’urbanisme de l’Ajuntament de Manresa, Ramon Bacardit, el president de la Federació d’Associacions de Veïns de Manresa, Enric Martí i el president de Meandre, Igansi Cebrian.

 • Hora: 18h.
 • Lloc: CX Espai (antic club Sant Jordi), carrer Caritat, 14 de Manresa

 
Dissabte Dia 28: Universitat i Anella Verda de Manresa. L’escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya ha triat, una vegada més, el bosc del Cuques, per fer el seu Màster de Paisatgisme. El bosc del Cuques forma part del paratge natural de l’itinerari de la Riera de Rajadell, un dels llocs emblemàtics de l’Anella Verda de Manresa. L’activitat del màster es portarà a terme el dissabte dia 28 de gener durant tot el matí.
Exposició fotografies Anella Verda: Del dimarts 10 de gener al dimarts 31 de gener es podrà visitar al Centre Cívic Selves i Carner (C/ Bernat Oller, 14-16) l’exposició d’una selecció de 36 fotografies  dels Tallers d’Art  de Fotografia de natura (iniciació i segon nivell) organitzats per Meandre en els quals hi van participar un total de 15 persones.  La mostra fotogràfica es podrà visitar els dies lavorables de les 10 a les 14 i de les 16 a les 21 h.
 

FEBRER

Diumenge dia 5: Marxa Nòrdica a l’Anella Verda. Primera de les caminades de Marxa Nòrdica a l’Anella Verda.

 • Hora: 9.30 h classe teòrica. 9.45 h inici de la ruta.
 • Lloc: Pàrking de la pista de basket del Nou Congost
 • Preu: 5€

Comptarem amb monitors de Marxa Nòrdica gràcies a la col·laboració del gimnàs CUBE que a partir d’ara coorganitzarà aquestes caminades mensuals.

MARÇ

Diumenge dia 18: Contes infantils a la Font de Sant Pau.

 • Hora inici de la caminada: 11 del matí a la plaça de la Reforma.
 • Hora de la narració a la Font de Sant Pau: 12h.

Tindreu l’oportunitat d’esmorzar pa amb oli i sucre o pa amb vi i sucre.

 NOTA IMPORTANT: Cal dur un aïllant per poder seure a Terra.
*A mesura que anem organitzant més activitats us les anirem comunicant.

Novetats 2012

Calendari de Marxa Nòrdica
CUBE i Meandre hem sumat esforços per poder elaborar un programa estable de sortides guiades i acompanyades de monitors de marxa nòrdica per l’Anella Verda de Manresa. Cada sortida tindrà un cost de 5€.
Les sortides sempre seran en diumenge al matí els següents dies:

 • 5 de febrer
 • 4 de març
 • 1 d’abril
 • 13 de maig
 • 10 de juny
 • 8 de juliol
 • 9 de setembre
 • 7 d’octubre
 • 4 de novembre
 • 2 de desembre

 
Contes a les Fonts
Amb la idea de poder recuperar l’activitat a les fonts de l’Anella Verda hem preparat un cicle de narracions de contes infantils a diferents espais de l’Anella Verda Manresana.
Cada estació de l’any comptarem amb una narració diferent gràcies a la presència de diferents narradors i narradores coordinades per l’Os Mandrós, que s’ha sumat a la iniciativa col·laborant activament amb Meandre.
També comptarem amb la col·laboració de l’Esplai Cardenal LluchPer la seva banda l’entitat que realitza la programació d’espectacles infantils a la ciutat de Manresa, Imagina’t, també s’ha sumat a la iniciativa del programa Contes a les Fonts, tot promocionant i incentivant la participació dels seus socis a través dels seus mitjans.

Recordeu que ens podeu trobar al twitter @meandrebages

ACTIVITATS ANTERIORS

   

  

Amigues i amics,
Us convidem a una nova activitat dins els espais de l'Anella Verda de Manresa.
Aquesta tardor hem organitzat diferents cursos d'iniciació al "Nordik walking" o Marxa nòrdica impartits per professors d'aquest esport a 4 espais emblemàtics d'aquest gran parc perifèric que la nostra ciutat vol protegir i potenciar.

Són cursos per a totes les edats i amb el valor afegit de poder conèixer diferents espais de l'Anella Verda de Manresa.
El preu és de 5 euros i els nens no paguen.
Per qui vulgui repetir i fer més d'un curs el preu serà de 3 Euros.
Cal que disposeu de pals de marxa nòrdica. Insistiu que siguin de marxa nòrdica allà on us el compreu.
Per a més informació:   Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la
Us hi esperem.
 


Invitació 3 de juny

Us convidem a participar en el cens del mussol que hem organitzat als vorals de Manresa pel proper divendres, 3 de Juny.
Adjunt trobareu un mapa general de les àrees a prospectar, i unes indicacions sobre el protocol a seguir. Al punt de reunió, s'entregaran mapes detallats amb la situació de les estacions.
Per a participar-hi, necesiteu  reclam de mussol (si algú no en te, que contacti amb nosaltres), altaveus (o els del cotxe) i lot o frontal.
Punt de trobada: Parc de l'Agulla, sector W (link googlemaps)

Hora: 20:00-20:30 h (qui no conegui els topants, tindrà temps de reconèixer el terreny encara de clar)
Temps estimat: 2h 30' (comptant que cada persona/parella fa un transecte d'uns 8 punts)

A qui s'animi a donar-nos un cop de mà, agrairem que confirmi l'assistència a aquesta mateixa adreça.

Gràcies i fins divendres!

Merops - Ornitologia al Bages
 

"Primera Marxa Nòrdica a l'Anella Verda de Manresa"

15-Maig de 2011. que t'adjunto primer

Què és la marxa Nòrdica o Nordic Walking?

La marxa nòrdica o nordic walking  és un estil de marxa amb bastons que va néixer a Finlàndia amb l’objectiu  d’entrenar els esquiadors a l’estiu.

És un esport obert a tothom, amb finalitats molt saludables per a totes les edats, dels més joves a les persones practicants d’avançada edat.
És una disciplina esportiva de fàcil iniciació, en la qual preval la importància de saber utilizar adequadament els bastons, coordinant els moviments de les extremitats superiors amb els de les extremitats inferiors.
Quan es practica la marxa nòrdica de forma regular i correcta s’obtenen millores en el sistema cardiovascular i respiratori, s’incrementa molt la força muscular, i es treballa enormement la coordinació i la mobilitat, reforçant a la vegada el sistema immunològic.
És un esport recomanat a la gent gran, i a persones que pateixen malalties cròniques, reuma, mals d’esquena i osteoporosi, entre d’altres.
Per acabar , dir que tant sols es necessita portar roba i calçat esportiu adequat , uns bons bastons i una ampolla d’aigua per anar-nos hidratant al llarg de la caminada.
En definitiva, és una pràctica esportiva ideal per tal de mantenir i millorar la nostra salut.

Ester Maruny
Professorra de INEF  Més informació sobre la Marxa Nòrdica. Associació Esportiva Nordik walking Pirineus 

 

Merops - Ornitologia al Bages us convida a participar al Projecte Orenetes 2011

Per a qui de vosaltres no conegui aquest projecte, us presentem el programa Orenetes, promogut per l'ICO - Institut Català d'Ornitologia- i en funcionament des de l'any 2007.
El projecte Orenetes és una iniciativa d'estudi dels ocells i el medi urbà basat en la participació ciutadana i en el seguiment dels nius d'oreneta cuablanca (Delichon urbicum) dels pobles i ciutats de Catalunya, per tal de disposar de dades útils a l'hora de definir les mesures de gestió i protecció de l'espècie, incloses les lligades amb qüestions urbanístiques.
Fóra molt interessant que aquest projecte  comptés amb més seguidors a la nostre comarca, per la qual cosa us animem a aportar-hi el vostre gra de sorra.  Aquest projecte participatiu ens brinda una molt bona oportunitat, tant a nivell individual com de col·lectiu - escoles, centres excursionistes, agrupacions naturalistes, etc...- per recopilar dades, en la mesura que cada persona o entitat pugui assumir, i col·laborar així en la protecció d'aquest bonics ocells que ens senyalen l'arribada indefugible de la primavera a casa nostre.
Si voleu obtenir més informació sobre aquest projecte, podeu llegir la convocatòria adjunta que ha llançat l'ICO per la campanya d'enguany i consultar el web del projecte (www.orenetes.cat).
Gràcies i força orenentes!!

 

  capelleta parc del cardener

 

Èxit de participació a la 1a edició de la marxa nòrdica de Manresa

 

  capelleta parc del cardener

L'Espai7 del Casino acollirà una exposició sobre l'Anella Verda

La mostra s'inaugurarà aquest divendres 25 de març a 2/4 de 7 de la tarda i es podrà visitar fins al 10 d'abril
Aquest divendres 25 de març a 2/4 de 7 de la tarda s'inaugurarà l'exposició L'Anella Verda de Manresa, que es podrà visitar a l'Espai7 del Centre Cultural El Casino fins al 10 d'abril. La mostra, organitzada per l'Ajuntament de Manresa, té per objectiu donar a conèixer els espais que conformen l'Anella Verda per tal que els manresans i manresanes se'ls facin cada cop més seus i en gaudeixin durant el temps de lleure.
La inauguració comptarà amb les intervencions de l'alcalde de Manresa, Josep Camprubí, i la regidora de Medi Ambient, Alba Alsina.
L'exposició està formada per 18 plafons amb fotografies i informació sobre els espais que s'inclouen en l'Anella Verda, i també plànols d'itineraris. En concret, hi apareixen el Collbaix, la serra de Montlleó, el parc de l'Agulla, el parc ambiental de Bufalvent, el regadiu del Poal i Viladordis, la riera de Rajadell, la riera de Guardiola, el Parc del Cardener, la conca del Llobregat i la flora i la fauna. Paral·lelament, es mostren els itineraris de la riera de Rajadell, dels pous de glaç, del Cardener al Llobregat i del Collbaix.
El contingut de l'exposició és fruit del treball de la Comissió de l'Anella Verda, que ha definit uns espais representatius i uns itineraris i els ha descrit.
Recordem que l'Anella Verda és el conjunt d'espais lliures al voltant de la ciutat que pels seus valors socials, ambientals, paisatgístics i productius agraris, s'han de protegir, connectar i potenciar. El projecte d'Anella Verda neix amb la finalitat de preservar, potenciar i difondre els valors patrimonials, paisatgístics, ambientals i socials del rodal de Manresa, i ho fa des d'un vessant participatiu.
El treball a l'Anella Verda i per l'Anella Verda suma esforços de diferents col·lectius i particulars. Cadascun, d'acord amb les seves inquietuds, experiències i professions, contribueix a fer realitat un projecte global de desenvolupament del rodal verd de la ciutat:
 • AEiG Antoni Gaudí
 • AEiG Cardenal Lluch
 • AEiG La Salut de Viladordis
 • Ajuntament de Manresa
 • Biòlegs Glocals
 • Centre Excursionista Comarca de Bages
 • Centre Excursionista Montserrat
 • Camp d'Aprenentatge del Bages
 • Centre d'Estudis del Bages
 • Col·legi d'Ambientòlegs
 • Col·legi d'Infermeres
 • Coordinadora de Jubilats i Pensionistes
 • ESPLAC
 • Esport6SCCL
 • Institució Catalana d'Història Natural
 • Meandre
 • Parc de la Sèquia
 • Parc Ambiental de Bufalvent
 • Representació de pagesos del Regadiu
 • UEC la Clau
El guió i producció de l'exposició és a càrrec de l'Ajuntament; el disseny, de Laia Olivé, i la impressió, de Pere Porquet. Les fotografies que hi apareixen són obra d'Ignasi Cebrián, Joan A. Closes, David Grau, David Güell, Marta Queralt López, Oriol Oms, Jaume Torras Torra i Florenci Vallès. Paral·lelament, l'exposició ha estat possible gràcies a la col·laboració d'Agropecuària Casasayas, Casa d'Oficis d'Entorns Naturals de l'Ajuntament de Manresa, Collbaix (Celler el Molí), Enric Tierz, Junta de la Sèquia, Parc Ambiental de Bufalvent i Senders del Pirineu.

   TORNAR

ITINERARI POÈTIC PEL LA RIERA DE RAJADELL

Davant del Pavelló del Nou Congost
27/03/2011 // 09:00 h
Amb motiu del Dia Mundial de la Poesia, Òmnium Bages i el grup Meandre us proposen un recorregut per la riera de Rajadell, amb lectura de poemes al llarg de l’itinerari. La sortida es farà del davant de pavelló del Nou Congost, a les nou del matí. Per a informació i inscripcions, cal adreçar-se a la secretaria de la seu territorial, de dilluns a divendres, de dos quarts de vuit a dos quarts de nou del vespre, o bé a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la , fins al dia 21 de març (places limitades).

Presentacio del portal Ornitho.cat

Benvolguts amics/gues,
Continuant amb el cicle de xerrades que el grup Grup d'Ornitologia del Bages-Merops incià el desembre passat, us convidem a l'acte Presentació d'ornitho.cat, el portal on-line d'observació d'ocells a Catalunya.
La xerrada anirà a càrrec de n'Oriol Clarabuch, biòleg i ornitòleg de l'ICO, Institut Català d'Ornitologia,  i un dels màxims responsables de la seva introducció i gestió.
El propòsit de la presentació d'aquesta eina a la nostre comarca és doble.
Per una banda, volem donar a conèixer a totes les persones interessades en el món dels ocells aquest espai on-line i les seves capacitats, entre les quals destaca la possibilitat d'informar-nos en temps real de la distribució geogràfica i temporal de les observacions registrades en tot el territori català.
Un motiu més ambiciós emperò és el fomentar la participació d'ornitòlegs i aficionats en aquesta base de dades, amb la finalitat d'enfortir el banc de coneixements ornitològics a la nostre comarca i al conjunt de Catalunya, fet que ha de contribuir finalment a la preservació i protecció dels nostres fascinants veïns, els ocells.
Per finalitzar, i també en el marc del coneixement i protecció del nostre entorn natural, volem fer esment de l'acte paral·lel de inauguració de l'exposició de l'anella Verda de Manresa, organitzada per l'Ajuntament de Manresa i que tindrà lloc prèviament a la xerrada.

Us hi esperem!
Grup d'Ornitologia del Bages-Merops
 

SAFARI CONCURS FOTOGRAFIC NATURA I MODERNISME

El proper dilluns dia 21 s'inaugura l'exposició de les obres premiades del SAFARI CONCURS FOTOGRAFIC NATURA I MODERNISME.
a les 20:00 h. al vestibul de la Biblioteca del Casino. Es podrà visitar del 21 al 26 en horari de Biblioteca
Salutacions

Josep Brunet
Foto Art Manresa

   TORNAR

Contes a la Font de la Girada

Diumenge 8 de Maig de 2011
Dins el programa Aules de Cultura: Coneix l’Anella Verda
A càrrec del narrador Pep Tort  «a cau d’orella»
Sortida: 9:30 h Bosc del Suanya. Manresa
Narració: 12:30 h  Font de la Girada.
Inscripció gratuita a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la

 

  TORNAR

 

Conferència "La custòdia del territori, una oportunitat de participació i serveis des d'entitats en l'entorn rural local”

Em plau convidar-te al proper acte que tindrà lloc a l’Auditori de Fundació Caixa Manresa aquest proper dijous dia 10 de març a les vuit del vespre;
A càrrec de Jordi Pietx i Colom, director de la Xarxa de Custòdia del Territori.
La custodia és una eina per la conservació d'espais naturals, rurals i agrícoles. Una eina podríem dir de l'àmbit privat que permet custodiar o protegir espais protegits o no per la legislació. La conservació dels espais es fa mitjançant un acord (acord de custòdia) entre una entitat de custòdia i el propietari. El propietari és l'amo de les terres a protegir i l'entitat de custòdia pot ser qualsevol entitat pública o privada: una associació, un ajuntament, una fundació...L'acord és una mena de contracte de conservació on s'estableixen les accions de l'entitat de custòdia sobre l'espai protegit. Hi ha una organització, la Xarxa de Custòdia del Territori, que aglutina totes les entitats de custòdia i els hi dona suport logístic i metodològic alhora de signar o establir els acords de custòdia.

Per la importància que té la custòdia per a la preservació i potenciació del patrimoni natural i agrícola dels rodals dels nostres pobles i ciutats i en un moment que el projecte de l’Anella Verda de Manresa va en camí de ser una realitat, t'agrairé la teva assistència.
 
Us hi esperem!!

   TORNAR

El grup d’Ornitologia del Bages-Merops organitza dues activitats per a conèixer les aus de la comarca

El grup d’Ornitologia del Bages-Merops organitza per als propers divendres i diumenge dues activitats encarades a conèixer de prop les aus més característiques de la comarca.
En primer lloc, aquest mateix divendres 11 de Febrer a les 7 del vespre, la sala gran del Casino acollirà una xerrada a càrrec de l’historiador, geògraf i ornitòleg amateur, Enric Sanllehí. Sota el títol “Introducció a l’observació dels ocells”, Sanllehí donarà algunes pautes per iniciar-se al món de l’observació i identificació dels ocells, bo i repassant les claus per identificar algunes de les espècies que es poden trobar al Bages.
D’altra banda, diumenge 13 de Febrer tindrà lloc una sortida ornitològica guiada pel Pla de Bages on, durant el matí, es posarà a la pràctica tot allò comentat durant la xerrada mentre es fa un curt recorregut entre el Parc de l’Agulla i els Aiguamolls de la Bòvila. La sortida es farà a 2/4 de 9 des del Parc de l’Agulla. 

Un laboratori del paisatge en un dels entorns de l’Anella Verda de Manresa

Per tercer  any consecutiu, aquest  dissabte dia 15 de Gener, el bosc del Cuques,  paratge natural de l’itinerari de la Riera de Rajadell, un dels llocs emblemàtics de l’Anella Verda de Manresa, acollirà  més d’ una dotzena de paisatges efímers creats pels estudiants del Màster Universitari en Paisatgisme que s’ imparteix a l’ Escola Tècnica Superior d’ Arquitectura de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Els paisatges efímers sorgeixen del creuament d’ una idea, d’ un concepte i de les vivències intel·lectuals i sensibles que la contemplació del paisatges desvetllen a l’ estudiant. Són la materialització d’un mon interior que s’ expressa organitzant d’ una forma nova un minúscul fragment del mon que ens envolta.
Un breu recorregut mostrarà de nou i durant uns 15 dies,  els diferents registres que els autors creen articulant-se amb  els diferents i interessants paisatges d’’aquest paratge  i que fan d’ ell un indret excel·lent per l’ experimentació. Aquest any el màster tindrà un especial interès degut a l’impacte que estan tenint  les obres de l’eix Diagonal i que han malmès bona part d’aquest indret.
Segons el director del màster, el professor Dr. Miquel Vidal,” l’any passat,  la diversitat i la qualitat de les propostes, van reflectir tant unes reflexions sensibles respecte del paisatges per part dels autors, com un paisatge d’ una alta qualitat i sobre tot d’ una dimensió social importantíssima”.
És per això que per Miquel Vidal  “aquests entorns han de seguir sent   mereixedors  dels esforços de les entitats preservacionistes, d’ un respecte institucional  i d’ un tractament acurat per part de les administracions , en el sentit de que si realment el desenvolupament social i no d’altres, demanen intervenir el  territori,  aquestes intervencions han de ser , com reclama Alain Roger a Breu Tractat de Paisatge, generadores de nous paisatges amb un tractament acurat de l’ obra publica i no la tomba de paisatges patrimonials perduts per sempre”.


Jaume Torras Torra

 

   TORNAR

 

 

Meandre i la delegació del Bages de la Institució Catalana d'Història Natural organitzem un cicle de dues conferències sobre ornitologia a la sala petita del Casino de Manresa, a càrrec de , Oriol Oms i Ramon Solà.
Una part de la seva contribució al coneixement dels ocells de la comarca la podeu consultar al web El Medi Natural del Bages.
La presentació del cicle serà a càrrec d'Ignasi Cebrian i Ester, membre de Meandre i de la delegació del Bages de la Institució Catalana d'Història Natural.


divendres  10 de desembre,  a les 19:00 h
Introducció als ocells de Catalunya (primera part)

Oriol Oms Llobet, de la delegació del Bages de la Institució Catalana d'Història Natural

divendres 17 de desembre, a les 19:00 h
Introducció als ocells de Catalunya (segona part)

Ramon Solà i Ferrer, de la delegació del Bages de la Institució Catalana d'Història Natural


Aquestes dues xerrades poden ser les primeres de moltes altres activitats per al coneixement dels ocells de l'Anella verda de Manresa.
I de passada, un regalet per  afinar la oída. Entreu a: www.recercaenaccio.cat

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24 d'Octubre. Safari concurs fotogràfic

El proper diumenge 24 d'Octubre dins el programa Aules de Cultura 2010, sortides guiades per l'Anella Verda, Foto Art Manresa i Meandre organitzem un Safari fotogràfic per l'Itinerari de Natura i Modernisme.
Es tracta de fer aquest recorregut, recentment publicat i al que podeu accedir des de la nostra web  per, qui vulgui, participar en un concurs de fotografia.

Proposem 6 punts d'interès fotogràfic:

 1. L'impacte de les obres de la C-37 a l'entorn de la Riera de Rajadell, en els punts on passa l'Itinerari.
 2. Els colors  dels aurons a la tardor.
 3. La riera i el seu bosc de ribera.
 4. Els elements modernistes del recorregut (Torre Lluvià, La Morera i La Noguera)
 5. Les fonts de l'Arrel i Girada
 6. La gent.

 

30 i 31 d'Octubre. Primer curs d'iniciació a la fotografia de la natura

Us adjuntem un document explicatiu.
Esperem que sigui del vostre interès.

 

Diumenge 9 de Setembre de 2012,  Itinerari de Natura i Modernisme a l’entorn de la riera de Rajadell

 
Amics,
Després d’un calorós estiu, Meandre i Cube reprenen les sortides de marxa nòrdica pels llocs més emblemàtics de l’Anella Verda de Manresa.
En les properes sortides, a més de la part lúdica, esportiva i de coneixement de l’entorn d’aquestes caminades,  volem fer èmfasi tot trepitjant el terreny, d’una de les reivindicacions de Meandre. Demanem a l’ Ajuntament l’adequació de corredors verds agradables i segurs entre la ciutat i els espais naturals del seu rodal. Reclamem  actuacions assumibles i que de ben segur han de tenir un impacte molt positiu per a la ciutadania, una ciutadania que aclaparada per la crisi global  veu cada vegada més clares les avantatges de tot tipus que proporciona el poder accedir a peu o en bicicleta a l’entorn natural més proper.

Aquest proper diumenge 9 de Setembre, farem l’Itinerari de Natura i Modernisme a l’entorn de la riera de Rajadell, recorregut que barreja els valors del bosc de ribera i les vistes a diferents elements arquitectònics modernistes dels antics amos del tèxtil. Són 14 Km sense cap tipus de dificultat.
Sortirem a les 9 del matí davant del pavelló del Congost.
Podeu accedir al llibret del recorregut i descarregar-lo si entreu a la web www.meandremanresa.com a la pestanya “Coneix l’Anella Verda” .Fins diumenge !